Büyükelçi Ayşe Sinirlioğlu’nun Türkiye ve Romanya arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 130. yıldönümü vesilesiyle Romanya Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen "Türkiye-Romanya ilişkilerinin tarihine dair arşiv belgeleri sergisi" açılış töreninde yaptığı konuşma

Ayşe Sinirlioğlu 12.11.2008
Sayın Devlet Sekreteri,
Değerli Meslektaşlarım,
Saygıdeğer Konuklar,

Türkiye-Romanya ortak tarihinde önemli yer tutan belgeleri içeren sergimize hoş geldiniz. Türkiye-Romanya diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 130. yıldönümünü kutlamak amacıyla Büyükelçiliğimiz ve Romanya Dışişleri Bakanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen bu serginin açılışına katıldığınız için hepinize çok teşekkür ederim.

Sergimizin açılışını Devlet Sekreteri Sayın Matache’yle birlikte yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Sayın Matache’yi, Bükreş’te göreve başladığım ilk gün ziyaret etmiştim. O günden beri kendisiyle Türkiye-Romanya ilişkilerinin her alanda daha ileriye götürülebilmesi için çok verimli bir işbirliği sürdürüyoruz. Bu mükemmel işbirliği ortamı için kendisine teşekkür etmek istiyorum.

Romanya Dışişleri Bakanı Sayın Comanescu 20 Kasım 2008 tarihinde Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu serginin ikinci ayağının açılışı, bu ziyaret sırasında, Sayın Dışişleri Bakanlarımız tarafından Ankara’da yapılacaktır.

Değerli Konuklar,

Romanya’da göreve başladığım Nisan ayından beri ziyaret ettiğim ya da çeşitli vesilelerle görüştüğüm her kademedeki Romen yetkililerinin Türkiye-Romanya ikili ilişkilerini her alanda daha da geliştirmek için işbirliği yapmaya hazır olduklarını gördüm. Bu nedenle bu dost ülkede Türkiye’yi temsil etme şansına sahip olmanın gerçek bir ayrıcalık olduğuna inanıyorum.

Bazı ülkeler, anlaşmalar ve protokollerle şekillenen resmi temelin çok ötesinde bizzat ülke halkları tarafından oluşturulan ve derin kökleri olan ilişkiler tesis ederler. İşte Türkiye-Romanya böyle bir ilişkinin taraflarıdır. Türk ve Romen halkları arasındaki tarihi ve kültürel yakınlık Romen topraklarına ayak basar basmaz hissedilir. Kökü yüzyıllara dayanan bu sağlam dostluğun dallarının ortak bir geleceğe doğru uzandığını görmek ise sevindiricidir.

1933 yılında, dönemin çok önemli Dışişleri Bakanları, Tevfik Rüştü Aras ve Nicolae Titulescu, Türkiye-Romanya Dostluk Antlaşması’nı imzalamışlardır. Bundan bir sene sonra, Türkiye, Romanya, Yugoslavya ve Yunanistan Balkan Antantını oluşturmuşlardır. Bu Antantın, Balkan ülkelerinin ortak çıkarları için tesis edilmiş ilk gerçek bölgesel girişim olduğunu söylemek mümkündür. Anılan Antantın amacı, iki Dünya Savaşı arası dönemin buhranlı yıllarında bölgesel istikrarı ve işbirliğini yeniden tesis etmekti.